Data Kids: Данните в страната на чудесата

Register Learn more
data-kids-v2

Въведение в света на данните за деца чрез статистика и забавни игри

В съвременния свят данните са навсякъде около нас. Но какво всъщност са те?

Чрез забавни игри участниците в заниманието, ще се научат да представят своето ежедневие под формата на количествени наблюдения, които следват определени вероятности и имат скрити връзки.

Целта е да се запали интереса на децата към математикатата и да се събуди тяхното любопитство за намирането на скритите модели в света около тях.

Събитието се организира от Data Science Society и TechnoMagicLand​​​​​, със специалното участие на Забавна Математика.

Програма

В рамките на заниманието сме подготвили няколко обучителни игри, а накрая мислим да се „раздвижим“ с нашите приятели от Забавна Математика – Fun Mathematics! След забавните занимания всяко дете ще има възможността да посети експозицията на интерактивния център за наука и технологии TechnoMagicLand.

1. Игра: Кръгът ни от приятели

Ще представим приятелите си като абстрактна мрежа и ще чертаем връзки между най-добрите приятели; След това ще сравним рисунките между децата и ще се учим да четем графове.

2. Игра: Какъв размер обувки носиш?

Ще открием връзка между височината на децата и номера им на обувки. Ще нарисуваме графика на дъската с наблюдения от почти всичките деца, освен 2-3. А за тези 2-3 ще знаем само височината и ще гадаем кой номер обувки носят. Това е кратък урок по машинно самообучение.

3. Игра: Любимата ни пица

Ще говорим за любимата ни пица и ще нарисуваме пай-чарт, който изразява предпочитанието на децата към определи вкусове пица.

Ще завършим с приятелите ни от Забавна математика, с които децата ще могат да изиграят игри насочени към математика!

laura tolosi

За лектора

Лаура Толоси- Халачева е един от най-активните членове на Data Science Society. Тя има повече от 6 години опит с текстови анализ, както и докторантура по биоинформатика от Max Planck Institute for Informatics. Лаура има две прекрасни дъщери, с които се забавляват, докато изучват основните принципи на Data Science и Machine Learning с игри и лесни примери.

Допълнителна информация

Място: TechnoMagicLand

Час и ден: 31.03(неделя), 11:00 – 12:30

Подходяща възраст: 7-10 години

Цена: 10 лева*

Билетът включва и вход за експозицията на TechnoMagicLand, така че децата да могат да разгледат и да се потопят в магията на откривателството, като експериментират и учат чрез преживяване, опит и удовлетворение от постигнатите резултати. Цената на билета за родители/ придружители е 7 лв. По време на заниманието на децата, родителите ще имат специална разходка в експозицията с ТехноМаг.

По време на инициативата ще има вода и плодове, но не и обяд. Молим родителите да го имат предвид!

Партньори

Bookings

Bookings are closed for this event.